nealko pivo
|

Nealko pivo – Zdravšie ako bežné pivo?

Nealkoholické pivo je veľmi obľúbený nápoj, ktorý by nemal obsahovať žiadny alkohol. Keďže všetci vieme, že alkohol nie je pre telo zdravý, a ani sa z neho nechudne, a ani sa z neho nebuduje svalová hmoty, tak nealko pivo vyzerá ako ideálna voľba. Tento článok sa podrobne pozrie na nealkoholické pivo, a či je naozaj vhodné ho piť pre teba, pre tehotné ženy, a pre deti.

Ako sa vyrába nealkoholické pivo?

Nealko pivo ako už z názvu vyplýva je pivo, ktoré neobsahuje alkohol. Na jeho výrobu sa môže použiť niekoľko metód odstránenia alkoholu z piva. Jednou z nich je napríklad zohrievanie piva, kedy sa zničí v pive obsiahnutý alkohol, ale takisto sa aj veľmi zničí jeho chuť. Preto sa väčšinou ohrieva vo vákuu, kde je teplota potrebná na odstránenie alkoholu značne nižšia, a teda sa výrazne nepoškodí chuť piva. Populárnou metódou je aj používanie filtrov, ktoré zachytia vodu a alkohol. Po odstránení alkoholu z piva sa do neho veľmi často pridáva cukor, keďže samotné nealko pivo by bolo nechutné, a výrobca by ho nedokázal predať.

Čo obsahuje nealkoholické pivo?

Možno to znie šokujúco, ale aj alkoholické pivo, aj nealkoholické pivo, má rovnaký obsah kalórii, a teda odstránenie alkoholu z piva nerobí tento nápoj menej kalorický. Je to kvôli pridaniu spomínaného cukru, ktorý nahradí kalórie alkoholu. V skutku nealko pivo obsahuje väčšinou viac než dvojnásobok cukru, oproti pivu. Napriek zvýšenému cukru v nealko pivu, je obsah tuku a bielkovín v oboch pivách rovnaký.

Obsah alkoholu je samozrejme nižší v nealkoholickom pive, často však nie je nulový. Väčšina nealkoholických pív obsahuje 0,5% alkoholu, a preto sa nedá povedať, že sú bez alkoholu. Je možné nájsť aj pivá, ktoré reklamujú, že majú 0,0% alkoholu, čo by bolo super, nie je to však vždy pravda. Bol robený prieskum 45 nealkoholických nápojov, a výsledok bol zarážajúci. Až 13 z týchto nápojov obsahovalo viac alkoholu, než uvádzali. Takisto zistili, že až šesť nealkoholických nápojov, ktoré uvádzali 0,0% obsah alkoholu klamalo, a malo obsah alkoholu až do 1,8%. Preto nedá sa povedať, že nealkoholické pivo je nealkoholické, aj keď má znížený obsah alkoholu.

Je vhodné pre teba?

Nealkoholické pivo je vhodné pre väčšinu ľudí, teda nemá nepriaznivé účinky. Je to určite skvelá náhrada za alkoholické pivo. Tí, ktorí sa snažia obmedziť alkohol, tak majú skvelú možnosť začať s nealko pivom.

Pokiaľ však musíš byť z istého dôvodu, ako je napríklad šoférovanie, úplne bez alkoholu, tak by si sa mal vyhnúť aj nealko pivu. Pri dychovej skúške sa dá nafúkať aj z nealkoholického piva, obzvlášť po vypití väčšieho množstva tohto nápoja.

Ak neplánuješ šoférovať, a máš chuť na pivo, tak nealko pivo bude pre teba skvelá voľba. Pri nealko pivu ale vždy treba mať na pamäti, že môže, a zvyčajne aj obsahuje alkohol. A taktiež vždy bude lepšie sa napiť čistej vody, ako nealkoholického piva.

Je vhodné pre tehotné ženy?

Pre tehotné ženy už nealkoholické pivo nebude také super, ako pre ostatných. Alkohol je veľký nepriateľ, a o to viac pre tehotné ženy. Ako sme už spomínali, tak nedá sa povedať s istotou, že dané nealko pivo obsahuje 0,0% alkoholu. A aj keby, stojí ti to za ten risk? Napiť sa nealkoholického piva a riskovať, že tvoje dieťa bude mať spomalený rast, alebo mentálnu chorobu.

Pre tehotné ženy sa odporúča úplne vyradenie alkoholu, a teda ani nealkoholické pivo nie je možnosť. V súčasnosti sa ešte nevie, aké veľké množstvo alkoholu je potrebné na to, aby ovplyvnilo zdravie dieťaťa. Preto by sa počas tehotenstva určite nemalo piť ani alkoholické, a ani nealkoholické pivo.

nealko pivo

Je vhodné pre deti?

Počas kojenia je stále nevhodné piť nealkoholické pivo. Hladina alkoholu v krvi je rovnaká ako v materskom mlieku, a preto pitie alkoholu nie je vhodné ani pre matku, a ani pre samotné dieťa. Pre staršie deti stále nie je nealkoholické pivo riešenie. Predsa len je to pivo, a jeho konzumáciou sa zvyšuje šanca vybudovania si závislosti na alkohol neskôr v dospelosti.

Takisto nealkoholické pivo je plné cukru, ktorý tiež nie je zdravé. V súčasnosti je stále viac a viac deti obéznych, a preto nealko pivo zase nie je riešenie. Cukor pridávaný do nealko piva nie je zdravý, ani pre dieťa, ani pre dospelého. Preto nealko pivo nie je správny nápoj pre deti.

Chudnutie a nealkoholické pivo

Na to, aby si schudol, musíš byť v kalorickom deficite, teda spáliš viac kalórii ako prijmeš. To znamená, že budeš musieť jesť kvalitnú stravu a dostatok bielkovín. Nealkoholické pivo obsahuje veľké množstvo cukru, a vôbec ťa nedokáže zasýtiť, nie je to jedlo. Stále si myslíš, že je nealko pivo vhodné na chudnutie? Nie, z nealkoholického piva sa priberá. Pokiaľ sa snažíš schudnúť, tak namiesto nealko piva si daj radšej vodu, nesladený čaj, alebo nesladenú kávu. Musíš jesť kvalitne, cvičiť pravidelne a byť v kalorickom deficite. Počas chudnutia na nealko pivo radšej zabudni.

Na 100 ml piva zvyčajne obsahuje 25-35 kalórii. Plechovka má 500 ml, a teda 125 až 175 kalórii. Toľko kalórii prijať z nápoja je počas diéty samovražda, nemá žiadnu vlákninu, a teda ťa nezasýti. Je to len cukor. Ak ti niekto tvrdí, že nealko pivo je vhodné na chudnutie, tak ti klame.

Ak ťa zaujíma viac na tému alkohol a chudnutie, tak tento článok je pre teba: Alkohol a vplyv na chudnutie a naberanie svalovej hmoty

Záver

Nealkoholické pivo je skvelá náhrada za alkoholické pivo, to je fakt. To, že sa volá nealkoholické však neznamená, že je nealkoholické. Určite by sa mu mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy, a pre deti to taktiež nie je ten najlepší nápoj. Obsahuje veľa cukru, a teda nie je vhodný do diéty na chudnutie. Taktiež sa neodporúča piť nealkoholické pivo tým, ktorí sa liečia zo závislosti na alkohol. Väčšine ľudí však tento nápoj neuškodí, ale aj tak je lepšia voda.

Zdroje:

https://www.mixerdirect.com/blogs/mixer-direct-blog/how-non-alcoholic-beer-is-made

https://www.getgruvi.com/blog/is-non-alcoholic-beer-healthy

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *