Nezaradené

Je zmrzlina zdravá? Všetko, čo o nej potrebuješ vedieť

zmrzlina

Každý má rád zmrzlinu. Je to skvelá letná pochúťka, ktorá sa predáva takmer všade. Aj keď je jasné, že zmrzlina nie je zdravá ako napríklad jablko, tak ťa môže zaujímať, je zmrzlina naozaj tak zlá? Je zmrzlina dôvod, prečo nedokážem schudnúť? V tomto článku sa podrobne pozrieme na zmrzlinu, a jej účinky na zdravie a chudnutie.

Ako sa vyrába zmrzlina?

Zmrzlina je vyrobená z mlieka, smotany, cukru a zvyčajne zopár ďalších ingrediencii, ktoré rozhodnú o príchuti zmrzliny. Vyrába sa mútením, aby sa dosiahlo krémovej konzistencie. Keby sa zmrzlina jednoducho dala do mrazničky, tak by vznikla kocka ľadu, a preto sa na jej výrobu používajú špeciálnejšie metódy. Soľ sa taktiež využíva na prípravu zmrzliny, avšak nedostane sa priamo do kontaktu so samotnou zmrzlinou, a teda zmrzlina nemá vysoký obsah soli, čo je dobré.

Nutričný obsah zmrzliny

Čo sa týka nutričného profilu zmrzliny, tak neočakávane má vysoký obsah cukru. Takisto aj obsah tuku je pomerne vysoký, no naopak obsah bielkovín je zanedbateľný. Už teraz sa dá vidieť, že zmrzlina nie je až tak zdravá. Vysoký obsah cukru je príčinou obezity, cukrovky alebo zlyhania srdca.

Veľmi často sa okrem klasických zmrzlín predávajú aj prémiové zmrzliny, teda tie drahšie a chutnejšie. Pravda je taká, že sú ešte menej zdravé ako tie klasické, keďže obsahujú viac cukru, a aj tuku. Preto je lepšie ostať pri tých lacnejších zmrzlinách, drahšie neznamená kvalitnejšie, resp. zdravšie.

Zaujímavo zmrzlina obsahuje aj mikronutrienty, a to väčšina sladkostí neobsahuje. Z mikronutrientov sa dá v zmrzline nájsť fosfor a vápnik, ktoré pochádzajú z mlieka. Ich obsah je určite skvelá výhoda pre zmrzlinu, ale aj tak, sú to len dva mikronutrienty, ktoré vedia pokryť do 10% ich dennej dávky, nič extra. Tým povediac zmrzlina určite nie je vhodná náhrada za zeleninu, ovocie, alebo iné zdravé potraviny.

V skratke zmrzlina má vysoký obsah kalórii, cukru a tuku, a zároveň veľmi nízky obsah bielkovín a minerálov. Prémiové zmrzliny sú na tom ešte horšie.

Chudnutie a zmrzlina

Zmrzlina nie je najvhodnejšia potravina na chudnutie, to ale asi nie je žiadna novinka. Ako sme už spomínali, obsahuje veľa cukru aj tuku, čo spolu tvorí značné množstvo kalórii. Ďalšia vec je, že zmrzlina ťa vôbec nezasýti, a teda budeš musieť zjesť viac než len jednu zmrzlinu. Samozrejme pokiaľ vieš ako na to, tak aj zmrzlina sa dá zaradiť do diéty, ktorá bude fungovať, ale sú tu aj lepšie potraviny ako zmrzlina. Ak chceš chudnúť a jesť zmrzlinu, tak ju musíš jesť s mierou, a teda nemôžeš jesť zmrzlinu každý deň.

Takisto je vždy lepšie si kúpiť jeden malý kopček zmrzliny, než si kúpiť z obchodu veľké balenie zmrzliny. Pokiaľ dokážeš jesť zmrzlinu s mierou, tak určite ju môžeš zaradiť do svojej diéty, aj keď to nie je diétna potravina. Pokiaľ ju nedokážeš jesť s mierou, tak ju nejedz, je to veľmi nebezpečná potravina, čo sa týka chudnutia. Podmienkou na jedenie zmrzliny v diéte, je dodržiavanie kvalitnej stravy a pravidelný tréning.

Ako si vyrobiť domácu zdravšiu zmrzlinu?

Vždy je lepšie si vyrobiť zmrzlinu sám, než ju kúpiť. Zmrzlina obsahuje veľa cukru, avšak keď si ju vyrobíš sám, tak budeš mať pod kontrolou čo konzumuješ. Výroba zmrzliny je naozaj jednoduchá, a dokáže ju pripraviť úplne každý. Do mixéru dáš ovocie, ktoré bude určovať príchuť zmrzliny, odporúčam banán, a naleješ mlieko. Rozmixuješ mlieko s ovocím, a zmes dáš schladiť. Treba dať pozor, aby sa z nej nestala ľadová kocka, a teda priebežne sleduj, či už má požadovanú konzistenciu.

Takto máš zmrzlinu, ktorá neobsahuje žiadny pridaný cukor, ani farbivá alebo umelé sladidlá, a bude obsahovať značne viac vitamínov a minerálov, než klasická kupovaná zmrzlina. Je už len na tebe, ako sa pohráš s ingredienciami, kľudne môžeš namiesto kravského mlieka použiť kozie mlieko, alebo rastlinné mlieko.

zmrzlina

Výhody zmrzliny

Napriek všetkým nevýhodám, zmrzlina poskytuje aj svoje výhody. Tými výhodami sú chuť, radosť a obsah vápnika s fosforom. Konzumácia zmrzliny zvyšuje hladinu hormónu serotonín, ktorý je tzv. hormónom šťastia. To, že zmrzlina je chutná asi netreba veľmi rozoberať. Vápnik a fosfor podporujú zdravie kosti a zubov. A aj keď zmrzlina nie je zdravá, tak predsa len, život je moc krátky na to, aby si si nemohol užiť trochu zmrzliny. Ale iba trochu, ak budeš jesť veľa zmrzliny môžeš umrieť na obezitu alebo cukrovku, a tvoj život sa skráti ešte viac. Preto opakujem, zmrzlinu iba s mierou.

Nevýhody zmrzliny

Nevýhod zmrzliny je samozrejme viac ako výhod. Vysoký obsah cukru a tuku nie sú dobré. Konzumácia zmrzliny môže viesť k obezite a cukrovke. Taktiež zmrzlina je samozrejme studená, čo môže spôsobiť problémy s hrdlom. Je sladká, a teda je veľmi ľahké jej zjesť viac, než by bolo dobré. Zmrzlina je nepriateľ chudnutia. Musíš ale ty sám zvážiť, či zmrzlina stojí za to, aby si ju jedol, zdravá určite nie je.

Záver

Zmrzlina je určite chutná, a všetci ju máme radi. Nie je však pre teba zdravá, je plná cukru a tuku, a preto určite ti nepomôže chudnúť, práve naopak s ňou ľahko priberieš. Ak sa nevieš vzdať zmrzliny, tak si kupuj malé kopčeky, a nie prémiové príchute. Ešte lepšie bude, ak si jednoducho vyrobíš domácu zmrzlinu, ktorá obsahuje len ovocie a mlieko. Taká zmrzlina je dokonca zdravá, nie nezdravá. Dodržiavaj kvalitnú stravu, cvič pravidelne, a občas si môžeš dopriať potešenie vo forme zmrzliny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.